China beschuldigt de VS van hypocrisie over Huawei en benadrukt dat ze de Duitse leider Merkel bespioneren

Huawei

China beschuldigt de VS van dubbele normen in haar kritiek op de telecommunicatie-gigant Huawei, onder verwijzing naar eerdere aantijgingen dat Washington op de telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel klopte.

De VS hebben verklaard dat Huawei China een nationaal veiligheidsrisico is en dat haar netwerkapparatuur door Beijing kan worden gebruikt voor spionage van Amerikaanse burgers. Huawei heeft de claim herhaaldelijk afgewezen.

Zondag tweette Richard Grenell, de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, dat president Donald Trump hem had opgeroepen en hem opgedragen “uit te leggen dat elk land dat ervoor kiest om onbetrouwbare 5G-verkopers te gebruiken, ons vermogen om informatie en inlichtingen op een niveau te delen in gevaar zal brengen hoogste niveau. “

De dreiging van het afsnijden van het delen van informatie is een argument dat de VS meerdere keren heeft gebruikt, ook tegen de VS, waardoor Huawei onlangs een beperkte rol in zijn 5G-netwerk kon spelen.

5G verwijst naar het volgende generatie mobiele netwerk dat supersnelle gegevenssnelheden belooft en de mogelijkheid biedt om kritieke infrastructuur te ondersteunen, wat daarom als een zeer hoge inzet wordt beschouwd. De VS maakt zich zorgen dat Huawei nauwe banden heeft met de Chinese Communistische Partij en toont een wet die bedrijven lijkt te dwingen te voldoen aan alle gegevensverzoeken van Beijing. Huawei zei dat het nooit klantgegevens aan de overheid zou verstrekken.

In reactie op de tweet van Grenell beschuldigde Hua Chunying, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, de VS van hypocrisie.

“Wie bedreigt hij (Grenell)? Wie is de echte bedreiging? Vergeet niet dat Snowden zei dat de VS het telefoontje van bondskanselier Merkel bespioneerde ‘, tweette hij.

In 2013 heeft voormalig contractant Edward Snowden van de US National Security Agency (NSA) een aantal documenten vrijgegeven met betrekking tot de activiteiten van de organisatie. De Duitse publicatie Der Spiegel meldde destijds dat uit documenten bleek dat de NSA een kantoor van de Europese Unie in Washington had aangeboord en een EU-computernetwerk was geïnfiltreerd.

In oktober 2013 publiceerde Der Spiegel werk waarin werd beweerd dat de VS op de telefoon van Merkel klopten. De beschuldiging leidde tot een onderzoek door Duitse federale officieren van justitie, dat uiteindelijk werd geannuleerd wegens gebrek aan bewijs dat in de rechtbank zou verschijnen.

Destijds stond het Witte Huis erop in een verklaring dat “Merkels telefoon niet en niet zouden worden gevolgd”.

Het nieuwste salvo tussen de VS en China komt na meer dan een jaar druk op Huawei. De Chinese reus werd vorig jaar op de Amerikaanse zwarte lijst geplaatst, waardoor de toegang tot de Amerikaanse technologie werd beperkt. Vorige week heeft het ministerie van Justitie zijn aanklachten tegen Huawei uitgebreid en bedrijven beschuldigd van afpersing en samenzwering om handelsgeheimen van Amerikaanse bedrijven te stelen. Huawei heeft de aantijgingen ontkend.

Duitsland is het volgende slagveld tussen de VS en Huawei nadat de VS besloten hadden Chinese bedrijven toe te staan ​​een gedeeltelijke rol te spelen in hun 5G-netwerk. Duitsland heeft nog niet besloten Huawei uit te sluiten.

De Christian Democratic Unity Party Merkel steunt een strategienota die een einde maakt aan het volledige verbod op de betrokkenheid van Huawei bij de volgende generatie mobiele infrastructuur van Duitsland. Bloomberg meldt dat de stemming deze week in dit artikel zal plaatsvinden in een motie die 5G wordt genoemd als “kritieke infrastructuur” die aan de hoogste veiligheidsnormen moet voldoen. De ontwerptekst stemde niet voor China of Huawei, zei Bloomberg.

De beslissing over Huawei kan conflicten veroorzaken tussen Duitsland, China en de VS. Als er geen direct verbod op Huawei is, zullen de VS zich onderschat voelen. Maar als Huawei wordt verboden, zal China ongetwijfeld boos zijn. Duitsland moet zijn betrekkingen met de VS en China, de twee belangrijkste handelspartners van het land, zorgvuldig afwegen.

In het weekend, Amerikaanse wetgevers blijf de druk op Huawei verhogen. US House Speaker Nancy Pelosi zei dat de dominantie van China 5G hetzelfde zou zijn als “autocratie verkiezen boven democratie op de informatiesnelweg.”

Ondertussen beschreef staatssecretaris Mike Pompeo Huawei en Chinese technologiebedrijven met staatssteun als ‘Trojaanse paarden voor Chinese inlichtingen’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *