De nieuwe Samsung flip-telefoon voor $ 1.400 laat zien dat een opvouwbaar apparaat niet alleen een hoax is

Samsung Galaxy Z Flip.

Samsung spetterde dinsdag met de lancering van zijn nieuwste experiment in de categorie mobiele telefoon. En dat lijkt de duidelijkste demonstratie van hoe de trend niet alleen maar een hoax is.

Samsung Galaxy Z Flip is een grote verbetering ten opzichte van de voorganger van de Zuid-Koreaanse elektronicareus Galaxy Fold. De telefoon begon te crashen in een stroom van gadgetrecensenten voordat hij zelfs in de schappen kon komen.

Maar met Z Flip, dat CNBC hanteerde, kregen we een vroeg teken dat de geschiedenis niet kon worden herhaald. Het apparaat, in tweeën gevouwen als een flip clamshell mobiele telefoon, voelt steviger aan en de scharnieren zien er beter uit op Fold. De opening in de twee delen van de mobiele telefoon is bijna onzichtbaar en is gebouwd om blootstelling aan stof en zand te weerstaan.

Terwijl Fold laat zien hoe je zoveel mogelijk in een telefoon kunt proppen die in een grote tablet kan worden gevouwen, toont Z Flip een veel beknopte versie van dat ontwerp die een “niche” -vouw voor een groter publiek kan openen.

Het herinnert ons ook duidelijk aan een tijd waarin dergelijke “flip” -telefoons veel gebruikelijker waren en tegelijkertijd een gevoel van nostalgie en frisheid injecteerden – zoals de Motorola Razr op zijn eigen manier deed. En aangezien de Z Flip is uitgerust met een glazen scherm in plaats van een plastic scherm, voelt deze veel soepeler aan.

Een klein nadeel voor mij is dat het iets langzamer is om het apparaat te kunnen sluiten en openen. Veiliger scharnieren zijn op voorwaarde dat er iets meer kracht nodig is om de Flip Z te sluiten en te openen.

“Ik geloof dat we aan het begin staan ​​van een overgangsperiode van tien jaar waarin bijna elke middelgrote en premium smartphone op de een of andere manier kan worden gevouwen,” vertelde Patrick Moorhead, president en hoofdanalist bij Moor Insights & Strategy. “Ik geloof niet dat dit een voorbijgaande trend is, maar de langetermijntrends die we op mobiele telefoons maar ook op pc’s zullen zien.”

Hij voegde eraan toe: “We zullen zelfs een apparaat zien dat in tweeën kan worden gevouwen en ik geloof dat Samsung naar de toekomst kijkt omdat het de naam ‘Z’ krijgt die twee vouwen heeft.”
Interactie met applicaties

Net als Fold is er de mogelijkheid om op verschillende manieren met applicaties te communiceren. Met de YouTube-app kun je deze bijvoorbeeld op een normale volledig open mobiele telefoon zien, zoals op elke smartphone. Maar begin het in een hoek van 90 graden te vouwen en de ervaring verandert.

De video die u bekijkt, wordt vervolgens boven aan het scherm samengevouwen – wat betekent dat het niet in het tweede deel komt – terwijl aanbevelingen voor andere clips en opmerkingen kunnen communiceren aan de onderkant van het apparaat.

Ondertussen is deze manier van vouwen, die Samsung “Flex-modus” noemt, samen met de camera ook een handige functie. Wanneer je het in een hoek buigt, zoals bij YouTube, laat de foto-app alleen zien wat de camera bovenaan ziet, terwijl je onderaan kunt bladeren door opties zoals of je foto’s of video’s wilt maken en verschillende effecten.

Dit is slechts het hoogtepunt van sluipen over hoe praktisch opvouwbare telefoons kunnen zijn voor toepassingen, maar gezien het feit dat belangrijke dingen zoals deze telefoon goed moeten zijn, is dat een veelbelovend teken. Samsung kan deze functie voor twee schermen gemakkelijk benutten om het gebruik van meer creatieve hoesjes mogelijk te maken, zoals het geval is met het “phablet” Note-bereik voor mobiele telefoons.

“De opvouwbare telefoon is een iPhone-moment voor de smartphone-industrie dat vergelijkbaar is met de overgang van toetsenblok, non-touch vormfactor naar capacitieve leisteen touch vormfactor toen iPhone tien jaar geleden werd gelanceerd”, Neil Shah, partner en vice-president onderzoek bij Counterpoijnt Research, vertelde CNBC. “4G is een katalysator voor vormfactoren voor mobiele telefoons. 5G zal dezelfde rol spelen voor een opvouwbare smartphone. “

Shah voegde er echter aan toe: “Cellulaire ecosystemen van de toeleveringsketen tot producenten aan applicatie-ontwikkelaars moeten hard werken aan het standaardiseren, optimaliseren van software, applicaties op deze verscheidenheid aan mogelijke opvouwbare vormfactoren om de ervaring intuïtief en niet te gefragmenteerd te houden.”

Meer plooien in het werk

Flip Z is niet alleen een copycat van de Motorola Razr, die eind vorig jaar veel fanfare onthulde. Het apparaat is een ander voorbeeld op zijn eigen manier hoe vouwen verschillende vormfactoren kunnen exploiteren en praktische gebruiksscenario’s kunnen bieden.

Ondanks de politieke problemen van Huawei en het enorme prijskaartje van $ 2.600 voor zijn opvouwbare mobiele telefoon, is Mate X vorig jaar vrijgegeven een ander teken van de hoeveelheid investering die zal worden gebruikt om deze dingen te maken.

De Galaxy Z Flip verkoopt voor $ 1.380, wat duur is. Maar het moet worden opgemerkt dat het aanzienlijk lager is dan de $ 1.980 die u betaalt voor Galaxy Fold. De Z Flip komt echter niet met 5G – de volgende generatie supersnel mobiel internet – terwijl Fold een iets duurdere variant met 5G heeft.

Paolo Pescatore, een technologie-, media- en telecommunicatieanalist bij PP Foresight, vertelde CNBC dat hij gelooft dat de opvouwbare categorie nog steeds “nieuw” is, maar Samsung heeft “fenomenaal werk” gedaan met Z Flip.

“Samsung heeft in alle opzichten de benchmark verhoogd in vergelijking met andere vouwapparaten”, zei hij. “Het is veel soepeler en voelt meer afgewerkt en trendy aan dan concurrenten.”

Z Flip moet echter een tand des tijds doorstaan ​​- en de bereidheid van consumenten om het te kopen. Als we de afgelopen twee jaar iets hebben geleerd van de prestaties van de markt voor smartphones, is niet iedereen klaar om afscheid te nemen van $ 1.000 of meer voor een nieuwe handset.

Maar het is een veelbelovend teken voor fans van gadgets en gebruikers van casual technologie die een potentieel toegangspunt willen vinden voor premium-telefoons die iets “nieuws” brengen. De Galaxy Z Flip is niet goedkoop, maar het is goedkoper, en dat is het begin.

We hebben ook bewijs nodig dat de mobiele telefoon niet plotseling stopt met werken, zoals Fold vorig jaar deed voor veel recensenten, waaronder CNBC. Dat is het belangrijkste om op te letten wanneer Samsung dit in handen van meer mensen begint te leggen.

Onnodig te zeggen dat dit niet het laatste is wat je hoort over opvouwbare telefoons. Veel andere fabrikanten – vooral Chinese fabrikanten – werken aan nieuwe en innovatieve vouwapparaten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *