De oprichter van het risicokapitaalbedrijf Skype heeft zojuist $ 820 miljoen opgehaald om een nieuw Europees bedrijf te ondersteunen

Eropa Atomico.

Atomico, een durfkapitaalbedrijf opgericht door Skype mede-oprichter Niklas Zennstrom, heeft $ 820 miljoen opgehaald voor nieuwe fondsen – het grootste sinds het werd opgericht door miljardairs in 2006.

Volgens Siraj Khaliq, investeringspartner van Atomico, is het bedrijf van plan de aanhoudende ‘revival’ in de Europese technologiesector te verzilveren. Khaliq merkte de afgelopen tien jaar op dat er op het continent zogenaamde eenhoorns – particuliere technologiebedrijven met een waarde van $ 1 miljard of meer – opkwamen. In 2014 huisde Europa volgens de eigen gegevens van Atomico slechts 22 eenhoorns, terwijl er tegenwoordig meer dan 100 eenhoorns in de hele regio zijn.

“Nu is het talent hier, de begeleiding is hier. “Alle belangrijke ingrediënten die je nodig hebt voor een Europees succesverhaal bestaan ​​echt”, vertelde Khaliq aan CNBC in een interview. “Dit wil niet zeggen dat we niet beter kunnen zijn, maar we zijn echt op koers.”

Khaliq was eerder de oprichter van Silicon Valley agrarische gegevensfirma The Climate Corporation – dat werd geïnvesteerd door Atomico – maar verliet de VS na te zijn overgenomen door Monsanto voor $ 1,1 miljard.
‘Over Abonnement’

Atomico zei dat de nieuwste fondsenwerving ‘overmatige vraag’ was, boven de doelstelling van $ 750 miljoen en investeringen van verschillende institutionele beleggers aantrekt. Het bedrijf weigerde de namen van de beperkte partners bekend te maken, maar zei dat het ook pensioenfondsen en staatsvermogensfondsen omvatte, evenals oprichters van Europese startups Adyen, Klarna en TransferWise. Dit nieuwste beleggingsinstrument brengt het totale beheerd vermogen van Atomico op $ 2,7 miljard.

De Europese VC is de afgelopen maanden vernietigd en heeft honderden miljoenen dollars ingezameld ter ondersteuning van niet-Silicon Valley technologiebedrijven. Ter ondersteuning van de revolutie haalde Balderton Capital in november $ 400 miljoen op, terwijl Northzone kort na de eerste Spotify-investeerder zijn eigen middelen van $ 500 miljoen sloot.

Vorig jaar hebben nieuwe bedrijven in Europa volgens sommige datatrackers meer dan $ 30 miljard opgehaald, dankzij een toename van de zogenaamde $ 100 miljoen ‘megaronden’. Op het continent is de belangstelling van Amerikaanse en Aziatische technologie-investeerders toegenomen, een trend die Europese VC aanmoedigt om concurrerend te blijven.

Volgens Atomico is het nieuwe voertuig Europa’s grootste single “pure play” durfkapitaalfonds, wat betekent dat het pas in de beginfase bij nieuwe bedrijven begint te kopen. Gegevens van het onderzoeksbureau Pitchbook tonen aan dat DST Global, Rocket Internet en Index Ventures in het verleden grotere fondsen hebben gedekt, maar Atomico legt uit dat dit allemaal deel uitmaakt van de groeifase of VC van het bedrijf.
De belangrijkste focus in Europa

Het nieuwe fonds van Atomico is begonnen met het besprenkelen van contant geld, met investeringen in het stedelijke agrarische technologiebedrijf Infarm en de ontluikende biotechnologie Healx. Sinds de oprichting heeft Atomico meer dan 100 nieuwe bedrijven ondersteund, waaronder Klarna en Supercell, makers van de mobiele game “Clash of Clans”. Hoewel Atomico ook in Amerikaanse bedrijven belegt, zei Khaliq dat het “een beetje meer expliciet” was geweest dat zijn investeringsstrategie nu vooral op Europa was gericht.

Hij zei dat investeringsmaatschappijen niet hoefden te investeren in landen buiten Europa, met ‘kleine uitzonderingen’ uit de laatste fase van Amerikaanse bedrijven die naar het continent wilden uitbreiden. Het nieuwe fonds zal worden verdeeld in drie teams die zich richten op consumenten, bedrijven en technologische “frontiers” – starters aan de grens zijn degenen die de nadruk leggen op de nieuwste innovaties in de wetenschap.

Het nieuws kwam op een opwindend moment voor investeerders in technologie na de vrees dat initiële financiering zou kunnen opdrogen na een mislukte initiële openbare aanbieding en een daaropvolgend reddingsplan van de WeWork-leasemaatschappij. Bezorgdheid over het gebrek aan winstgevendheid van WeWork, Uber en anderen heeft sommige technologie-investeerders ertoe aangezet om beginners aan te sporen zich te concentreren op hun “pad naar winstgevendheid”.

Hoewel WeWork werd vernietigd, zei Khaliq echter dat Atomico zou blijven wedden op bedrijven die geld verloren, verwijzend naar e-commerce gigant Amazon als een “uitstekend voorbeeld” van een bedrijf dat eerst geen winstgevendheid hoefde te bereiken om succesvol te zijn.

“Wij zijn een van de VC’s die al lang in Europa bestaan”, zei hij. “Wat het betekent is dat we een soort discipline hebben als we naar Europese startups kijken, hoeveel het waard is en wat de beoordeling is om in te voeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *