Groothertogdom brult in het datacenter van Google

Luxembourg

Daniel Hientgen rolde een groot bouwplan uit en hij vond het niet leuk wat hij zag.

Dit artikel schetst opties voor het plan van Google om een ​​datacenter van € 1,2 miljard te bouwen op het platteland van Luxemburg.

De regering wil investeringen helpen om het hertogdom te diversifiëren, weg van zijn afhankelijkheid van de financiële sector, maar de lokale bevolking van nabijgelegen steden maakt zich zorgen dat de campus van 34 hectare ongeveer 12 procent van de elektriciteit van het land kan verbranden en schaars water kan gebruiken, terwijl het slechts ongeveer 100 banen oplevert.

“Mensen waren in eerste instantie geïnteresseerd”, zegt Hientgen, president van Pro Bissen, een lokale organisatie in de hoop het project te stoppen. “Maar nu realiseren ze zich steeds meer dat het datacenter wat werk zal vertegenwoordigen, bijna geen belasting, geen wetenschappelijke bijdrage – in feite alleen maar risico.”

Het gebrek aan enthousiasme voor het verwelkomen van Google werd weerspiegeld in het hele continent naarmate de bezorgdheid over de ecologische voetafdruk van de investering in informatie- en communicatietechnologie (ICT) toenam.

De Europese Commissie overweegt woensdag met een langetermijntechnologiestrategie, die een impuls voor datacenters inhoudt om tegen 2030 CO2-neutraal te worden.

“We moeten druk uitoefenen op bepaalde sectoren waar ze beter kunnen zijn – een daarvan is het datacenter, dat de belangrijkste consument is,” zei een hoge ambtenaar van de Commissie.
Honger naar macht

Tot op heden heeft het blok vertrouwd op vrijwillige inspanningen om de eetlust voor de hebzuchtige ICT-sector te beteugelen. Er is een Europese ethische code voor datacenters die is bedoeld om operators te helpen het energieverbruik te verminderen, maar dit schema omvat minder dan 5 procent van de datacenters.

Het komende Duitse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat op 1 juli aantreedt, zal de kwestie ook op de hoofdagenda plaatsen. “Dus in wezen zal de impact van de digitale economie en vooral het datacenter op de bredere omgeving een hot topic zijn”, zei de Luxemburgse minister van Energie Claude Turmes aan POLITICO.

Amerikaanse bedrijven kochten twee jaar geleden land op ongeveer 25 kilometer van de hoofdstad van Luxemburg om het grootste datacenter van het land te bouwen. Dat zal samengaan met ongeveer twee dozijn andere datafarms.

Hoewel Luxemburg per hoofd van de bevolking het rijkste land van de Europese Unie is, zei Google dat het de juiste keuze was voor zijn infrastructuur omdat het ‘in het hart van Europa was, naast onze huidige en toekomstige gebruikers’, en ook vanwege politieke stabiliteit en geavanceerde telecommunicatie- en elektriciteitsnetwerken.

Luxemburg, dat het hoofdkantoor van Amazon Europe is geworden, voelt zich al lang comfortabel bij Amerikaanse technologiebedrijven – misschien zelfs een beetje te comfortabel, volgens de Europese Commissie, die in 2017 zei dat het Groothertogdom Amazon een illegaal belastingvoordeel van ongeveer € 250 miljoen opleverde. (Deze zaak is momenteel in beroep.)

Bij Bissen wordt Google in april geconfronteerd met een gemeentelijke stemming, waarbij lokale autoriteiten beslissen of het project kan worden voortgezet. Google moet vervolgens een milieueffectbeoordeling doorlopen en goedkeuring van de overheid voor het project verkrijgen.

De 3.200 stad is geen onbekende voor buitenlandse investeerders – Goodyear, een Amerikaans bandenbedrijf, en de internationale staalfabriek gigant Arcelor-Mittal, hebben een fabriek in de buurt.

Maar tot nu toe heeft Google de lokale bevolking niet getroffen. Amerikaans bedrijf het houden van open vergaderingen voor de stad maakte veel mensen ongelukkig.

“De manier waarop Google handelt is ongebruikelijk in Luxemburg,” zei burgemeester van de stad, David Viaggi, in een telefonisch interview. “We zijn gewend aan bedrijven [die] uitleggen wat ze doen als ze komen. Google gedraagt ​​zich als Amerika: ze verschijnen gewoon en zeggen dat ze een groot veld nodig hebben. “

Viaggi, verbonden aan het Amerikaanse bedrijf, verzette zich niet volledig tegen het project en zei dat hij het in april zou kunnen steunen als de stad er iets van krijgt – zoals financiële steun van de overheid voor nieuwe wegen.

Lokale activisten zijn boos over wat zij als een gebrek aan informatie zien en maken zich ook zorgen over de gevolgen voor het milieu.

“We maken ons zorgen over het gebrek aan transparantie en maakt het moeilijk om Google te vertrouwen”, zegt Hientgen Pro Bissen. “[Politici] zeggen dat het ons op een digitale kaart zal zetten. Maar we hebben al Amazon en Skype. “

Google verklaarde dat het gebrek aan informatie was omdat het datacenter niet volledig was ontworpen, zodat het water- en elektriciteitsverbruik niet nauwkeurig kon beoordelen, zei Fabien Vieau, regiodirecteur van Google voor datacenter-energie en de locatiestrategie die toezicht houdt op het project.

De regering van het land probeert lokale belangen in evenwicht te brengen met bredere economische doelen.

In Ierland zal de elektriciteitsvraag naar verwachting met 20% stijgen tegen 2030-30% van de toename als gevolg van het datacenter van het land.

“Dit is een groot industrieel project en ik begrijp dat burgers vragen hebben, ik begrijp dat de lokale overheid vragen heeft”, zei Turmes in een interview in zijn kantoor. “Anderzijds gebruiken misschien dezelfde burgers smartphones en misschien zitten sommigen van hen op Netflix.”

De Luxemburgse vice-premier Etienne Schneider kondigde het project in 2016 aan na een ontmoeting met Google-oprichter Larry Page. Schneider, die begin februari ontslag nam, weigerde een interviewverzoek. Het kantoor van premier Xavier Bettel heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Luxemburg is niet de enige plaats om meer aandacht aan dergelijke investeringen te besteden. Op dit moment is informatietechnologie goed voor tussen de 5 en 9 procent van het totale elektriciteitsverbruik in de wereld, maar volgens adviesbureau Enerdata kan dit oplopen tot 20 tegen 2030.

Het energieverbruik geeft problemen voor de klimaatdoelstellingen van het land. Luxemburg heeft vorig jaar zijn emissiereductiedoelstelling voor 2030 verhoogd van 40 procent naar 55 procent en wil tegen 2030 hernieuwbare energie verhogen tot 25 procent van de energievoorziening. Maar het heeft moeite om de doelstelling van 11 procent hernieuwbare energie tegen het einde van dit jaar te halen. Het is ook niet op de goede weg om de doelstelling voor een vermindering van de uitstoot van 20 procent in 2020 te halen ten opzichte van 2005.

Het land, dat zelf weinig natuurlijke hulpbronnen heeft, importeert al zijn olie en gas en ongeveer 95 procent van zijn elektriciteit.

Dat maakt het datacenter zoals gepland door Google een groot probleem voor het energiebeleid van het land.

“Dit is een vraag voor alle energieministers in Europa: wat voor soort regelgeving hebben we nodig om te zorgen dat datacenters waar diensten zo energie-efficiënt mogelijk zijn?” zei Turmes.
Big Tech versus Green Deal

Er zijn al honderden datacenters in de hele EU. Google heeft digitale infrastructuur in Ierland, Finland, Nederland, België en Denemarken en is van plan meer te investeren.

Turmes zei dat hij in gesprek was met collega’s in Denemarken en Ierland, beiden dreigden hun 2020-klimaatdoelstellingen te verliezen “vanwege te veel inefficiënte datacenters.”

“In een digitale economie heb je een datacenter nodig,” zei de minister. “En dit datacenter moet met de best mogelijke efficiëntie worden gebouwd als het niet conflicteert met de omgeving en vooral [tegen] klimaatverandering.”

In Ierland zal de vraag naar elektriciteit in 2030 naar verwachting met 50 procent toenemen – volgens de Ierse elektriciteitsbedrijf Eirgrid is 30 procent van de toename te wijten aan het datacenter van het land. Er zijn ongeveer 50 datacenters in Ierland, waaronder die van Google, Facebook en Microsoft. In 2018 besloot Apple niet door te gaan met plannen om datacenters te bouwen op het platteland van Ierland vanwege lokale oppositie.

Ondertussen zei Hientgen in Bissen dat de lokale bevolking geen anti-technologiefanaten waren.

“Ik weet dat een mega-datacenter nodig is,” zei hij. “Maar ze moeten worden geïnstalleerd op een plaats die gemakkelijker is te koelen, naast rivieren, de zee of in de Noordse landen, niet op een heuvel – vooral als het zo groot is.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *