Grote banken werden gevormd om verandering te ‘doden’, zei de oprichter van het $ 2,5 miljard fintech-bedrijf Monzo

CEO Monzo Tom Blomfield.

Tom Blomfield denkt niet dat grote banken ooit digitale transformatie zullen ondergaan.

De Britse fintech-zakenman zei dat bankreuzen zoals Barclays en HSBC werden belast met verouderde technologie en cultuur die geen risico’s wilden nemen om te reageren op nieuwe uitdagingen zoals hun digitale bank, Monzo, vandaag.

“Banken richten zich echt heel erg op bestaande sets van financiële producten,” zei Blomfield, mede-oprichter en CEO van Monzo, in een interview. Dat wil zeggen dingen als hypotheken, leningen en creditcards – ‘balansproducten, eigenlijk’.

“Als je met mensen gaat praten over hun bankzaken, bedoelen ze niet een hypotheek, ze bedoelen:” Wanneer krijg ik betaald? “Of:” Kan ik vandaag lunch kopen? ” hij voegde eraan toe. “Mensen richten zich meestal op het verwerken van betalingen elke dag.”

Blomfield zei dat hij het gevoel had dat er een “verbreking” was tussen grote geldschieters en hun klanten. Natuurlijk, “ze hebben nu alle klanten en al het geld”, zei hij, “maar het voelt als een uitstervende industrie.”
Wat is Monzo?

Monzo, opgericht in 2015, ontwikkelt zich snel van een prepaid debetkaart die start-ups en applicaties biedt aan een beheerde bank die meer dan 3,5 miljoen gebruikers weet aan te trekken. Dit bedrijf is een van de vele zogenaamde neobanken die Europa na de financiële crisis van 2008 hebben overstroomd, waarbij bedrijven zoals Revolut en N26 ook aan kracht winnen.

Deze beweging is echter niet beperkt tot dit continent, met de Amerikaanse uitdagerbank Chime zag ook een snelle groei. Ondertussen hebben Europese neobankbanken hun intrede gedaan in Amerika, waarbij N26 tot 250.000 klanten daar afpersde en Monzo een wachtlijst lanceerde.

Dat zorgde voor extra druk op de grote gevestigde banken om te reageren en nieuwe aanbiedingen te introduceren voor jongere klanten, die technologie begrepen. RBS heeft bijvoorbeeld onlangs een onafhankelijke digitale bank met de naam Bo geïntroduceerd om uitdagers van fintech te benaderen. J. P. Morgan was minder succesvol met het merk alleen-applicatie, Finn, dat vorig jaar besloot te sluiten.

“Je hebt een groot technologisch probleem en een groot cultureel probleem”, zei Blomfield over traditionele banken. “Ik vind niet dat mensen bij de bank een stimulans moeten krijgen om klanten op de juiste manier te denken.”

Hij voegde eraan toe: “Je hebt 100.000 medewerkers toegevoegd. Hoe verander je dat allemaal? Ik vind het heel, heel ingewikkeld. “
De bank ‘regelt om verandering te voorkomen’

Blomfield bekritiseerde de aanpak van grote banken om de dreiging van toegenomen concurrentie van fintech-spelers te overwinnen, omdat hun methoden vaak onderdelen van instellingen uitsluiten en ‘sturen naar trendy kantoren met zichtbare bakstenen muren, Converse- en Ping-Pong-tafels. “

“Banken worden gevormd om in principe veranderingen te voorkomen,” zei hij. “Veel systemen binnen een bank – met name de functie van risico en compliance – bestaan ​​om verandering te stoppen. Omdat als er veranderingen zijn, dit risico’s oplevert. En ze houden van antilichamen die rondgaan op zoek naar veranderingen en proberen ze te doden. “

“Vanaf het begin presenteert het zijn eigen problemen, maar in zekere zin is het gemakkelijker om een ​​cultuur te creëren die in harmonie is met het creëren van iets nieuws,” voegde Blomfield toe.

Monzo en zijn collega’s hebben enorme hoeveelheden geld verzameld en miljarden dollars aan waarderingen verdiend dankzij de bereidheid van venture capitalists om hun groei te versnellen. Vorig jaar haalde N26 maar liefst $ 470 miljoen op tot een waardering van $ 3,5 miljard, terwijl de marktwaarde van Monzo steeg tot $ 2,5 miljard dankzij een kapitaalinjectie van £ 113 miljoen ($ 146 miljoen).

Er wordt gezegd dat Blomfield startup nog een fonds van £ 100 miljoen oplevert, een uitbreiding op de ronde van vorig jaar, terwijl Revolut naar verluidt maar liefst $ 1,5 miljard wil ophalen via een mix van aandelen en schulden om haar wereldwijde expansie te activeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *