ViacomCBS-aandelen daalden 15% na winst, terwijl CEO Bob Bakish investeerders sceptisch probeerde te overtuigen van nieuwe streamingplannen

Spongebob Squarepants

ViacomCBS zal alles proberen te doen. De markt weet het niet zeker.

Chief Executive Bob Bakish bevestigde donderdag dat de nieuw samengevoegde ViacomCBS een nieuw streamingservicegebouw van CBS All Access-inhoud zal lanceren en programmering van lineaire netwerken zoals Nickelodeon, Comedy Central en MTV en films van Paramount Pictures zal omvatten. CNBC bracht eerder deze maand voor het eerst nieuws over de nieuwe streamingdienst. De dienst zal later dit jaar een “zachte lancering” hebben en zal 30.000 tv-afleveringen en maximaal 1.000 films omvatten, zei hij. ViacomCBS maakt geen prijzen of namen bekend voor nieuwe streamingdiensten.

ViacomCBS zal ook inhoud blijven licentiĆ«ren aan derden, zoals Netflix en AT&T HBO Max, om te profiteren van de “geen risico” -inkomsten, zei Bakish. HBO Max betaalt meer dan $ 500 miljoen per jaar voor ‘South Park’ van Comedy Central en Bakish noemt de spin-offlicentie ‘SpongeBob SquarePants’ op Netflix om SpongeBob te verbinden met fans die zich niet abonneren op Nickelodeon.

ViacomCBS-aandelen daalden met 16% tot ongeveer $ 30 per aandeel om 10:20 New Yorkse tijd, wat suggereert dat beleggers niet worden verkocht volgens de geavanceerde strategie van Bakish.

“Eerlijk gezegd is dit een puinhoop,” zei Rich Greenfield, een media-analist bij LightShed Partners. “Hun streamingstrategie versus Disney + of Peacock is onduidelijk. Ze proberen nog steeds een balans te vinden tussen de erfenis en de nieuwe – vergelijk met Disney + dat allemaal stroomt. “

Het dramatische waardeverlies na de aankondiging van donderdag was een volledige berisping van het besluit van de twee bedrijven om afgelopen zomer toe te treden, althans in de nabije toekomst. De totale marktkapitalisatie van ViacomCBS is nu $ 18,2 miljard. Toen het bedrijf aankondigde dat het in augustus zou toetreden, had het gecombineerde bedrijf een totale marktwaarde van ongeveer $ 30 miljard, met Viacom ter waarde van ongeveer $ 12 miljard. Met andere woorden, ViacomCBS heeft alle Viacom-marktwaarde slechts zes maanden na de aankondiging van de fusie verloren.

Het waardeverlies is erg belangrijk omdat het CBS later dit jaar vertrouwt op het vernieuwen van NFL-rechten – een contract dat bedrijven de komende jaren miljarden dollars zal kosten. Haar concurrenten kunnen Comcast en Disney zijn, bedrijven met een marktwaarde van meer dan $ 200 miljard.
Streamingstrategie: alles doen

“Onze strategie is om de waarde van inhoud te maximaliseren door het grootste publiek te bereiken dat kan worden aangesproken,” zei Bakish. Hij merkte op dat leidinggevenden per geval de beslissing zouden nemen om inhoud binnen versus licenties te houden, meestal met behoud van een sterk merk als “Star Trek” terwijl ze anderen inhuren. Bakish merkte ook op dat de nieuwe “House of Brand” -strategie van ViacomCBS het programma zou verschuiven, maar de totale kosten van het bedrijf niet zou verhogen, wat suggereert dat deze nieuwe service mogelijk licht is voor nieuwe originele inhoud. ViacomCBS heeft jaarlijks ongeveer $ 13 miljard aan inhoud uitgegeven.

De eerdere beslissing om “South Park” en “Yellowstone” in licentie te geven aan de NBC Universal Peacock-streamingdienst verwarde de strategie echter, zei Greenfield. ViacomCBS genereerde streaminginkomsten van $ 1,6 miljard in 2019 en verwacht een groei van 35% tot 40% in 2020, of ongeveer $ 2,2 miljard. De cijfers houden grotendeels geen rekening met nieuwe streamingdiensten, die pas in 2021 nieuwe inkomsten zullen opleveren.

De omzet in het vierde kwartaal daalde met 3% tot $ 6,87 miljard vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf boekte een driemaandelijks nettoverlies van $ 258 miljoen, of 42 cent per aandeel, vergeleken met een winst van $ 887 miljoen, of $ 1,44 per aandeel, een jaar eerder.

ViacomCBS moet een evenwicht vinden tussen het houden van sommige van haar programma’s op lineaire tv om te voorkomen dat ze volledig worden gedropt door distributeurs van betaal-tv zoals Dish Network, zei Greenfield. Dish heeft later dit jaar een wagenverlengingsovereenkomst met ViacomCBS.

“Als alle goede dingen stromen, zowel op hun eigen diensten als op platforms van derden, waarom heeft Dish Network dan Viacom-kanalen?” Zei Greenfield. “Daarom is de voorraad $ 30. Het uitgangspunt is financieel slechter voor een gezamenlijk bedrijf versus concurrentie, maar ze zeggen:” maak je geen zorgen, het wordt beter, we beloven het. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *