VS blijven druk uitoefenen op het VK om Huawei van het netwerk te duwen

Senator Ben Sasse

De Trump-regering lijkt niet te popelen om wraak te nemen op Groot-Brittannië vanwege haar beslissing om de Chinese telecommunicatiegigant Huawei een deel van zijn toekomstige mobiele netwerk te laten bouwen.

De Britse premier Boris Johnson koos voor een tussenweg tussen het volledig omarmen of verbieden van Huawei, waardoor Amerikaanse functionarissen in staat waren om enige vooruitgang te prijzen, hoewel staatssecretaris Mike Pompeo zei dat het opruimen met Huawei gevolgen kan hebben.

Johnson en president Donald Trump spraken dinsdagmiddag. Downing Street zei dat de Amerikaanse premier ‘het belang had onderstreept van gelijkgestemde landen die samenwerken om markten te diversifiëren en de dominantie van een klein aantal bedrijven te doorbreken’.

Johnson keurde het gebruik van apparatuur van “risicovolle leveranciers” – een term die algemeen wordt verstaan ​​als Huawei – tijdens een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op dinsdag, maar beperkte apparatuur tot 35 procent in delen van het netwerk die niet gevoelig waren, en zei dat de overheid bepaalde beperkingen zou opleggen, zoals niet technologie van locaties in de buurt van nucleaire sites en militaire bases.

“Ik denk dat we dit gaan opslaan en zeggen:” Bedankt voor de limiet van 35 procent. ” Bedankt voor de specifieke beperkingen op alle netwerkfuncties die Huawei niet kan accepteren, ” Amerikaanse functionarissen

De functionaris zei echter: “We denken niet … dat je op 35 procent wilt uitkomen. Je wilt lager zijn, gezien wat er zal stijgen in het 5G-netwerk. ” De functionaris zei dat hij zich zorgen maakte dat pogingen om potentiële problemen te verminderen ‘een groot risico met zich meebrengen’.

Republikeinse wetgevers waren echter snel op dinsdag om het Britse besluit te veroordelen.

“Hier is de trieste waarheid: onze speciale relatie is nu minder speciaal omdat de VS een bewakingsstaat hebben omarmd die begint bij Huawei,” zei senator Ben Sasse (R-Neb) in een verklaring. “Tijdens de Koude Oorlog heeft Margaret Thatcher nooit een contract met de KGB gesloten om een ​​paar cent te besparen.”

“De beslissing van @BorisJohnson om Huawei toe te staan ​​het Britse telecommunicatienetwerk binnen te gaan, is verkeerd, gevaarlijk en kortzichtig,” tweette Rep. Elise Stefanik (R-N.Y.), Een felle verdediger van Trump. “Het congres moet op twee partijen werken om het Britse besluit terug te dringen om hun wapens te openen voor de Chinese waakhond.”

Deze stap in het VK is echter een klap voor de inspanningen van de regering Trump om het wereldwijde bereik van Huawei verder te beperken en haar rol bij het opbouwen van het 5G mobiele netwerk te beperken.

Amerikaanse functionarissen heeft Chinese bedrijven beschreven als een bedreiging voor de nationale veiligheid die telecommunicatieapparatuur kan gebruiken om overheden en vreemdelingen effectief te bespioneren – een verklaring die Huawei herhaaldelijk heeft ontkend.

Het Witte Huis was “teleurgesteld” in de beslissing van Groot-Brittannië, zei een hoge ambtenaar, hoewel de persoon eraan toevoegde dat de VS met Johnson zou blijven werken aan “de weg vooruit” die apparatuur van Huawei uitsluit. “Er is geen veilige optie voor verkopers die niet vertrouwd zijn om enig deel van het 5G-netwerk te beheren,” zei een hoge ambtenaar, die weigerde genoemd te worden, in een verklaring.

“We blijven er bij alle landen op aandringen om de nationale langetermijnveiligheids- en economische effecten die onbetrouwbare leveranciers toegang geven tot belangrijke 5G-netwerkinfrastructuur, zorgvuldig te beoordelen”, voegde de ambtenaar toe.

De Huawei-directeur had eerder de bredere Amerikaanse campagne tegen het bedrijf om politieke opvattingen berispt en suggereerde dat het bedrijf een slachtoffer zou worden in het lopende handelsconflict tussen Washington en Beijing.

“Huawei werd gerustgesteld door de bevestiging van de Britse overheid dat we kunnen blijven samenwerken met onze klanten om de 5G-lancering te handhaven”, zei Huawei vice-president Victor Zhang in een verklaring. “Beslissingen op basis van dit bewijs zullen resulteren in een meer geavanceerde, veiligere en meer kosteneffectieve telecommunicatie-infrastructuur die geschikt is voor de toekomst. “

Sommige democratische wetgevers beschreef de Britse beslissing als een mislukking van de Trump-regering en verklaarden duidelijk dat de VS hun vermogen om de beslissingen van andere landen te beïnvloeden hadden verloren.

“Amerika is nog nooit zo zwak geweest. We hebben nooit minder invloed gehad, “tweette senator Chris Murphy (D-Conn.). “Zelfs onze naaste bondgenoot, Groot-Brittannië, met Trump’s soulmate in Downing Street, luistert niet meer naar ons.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de wereld overgestoken en waarschuwt dat Huawei-apparatuur en andere apparatuur die in China wordt gemaakt, een bedreiging voor de nationale veiligheid kan vormen door Beijing hulpmiddelen te bieden om regeringen en vreemdelingen effectief te bespioneren. Pompeo is van plan om woensdag het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

De ambtenaar van de Trump-administratie heeft tot nu toe gesuggereerd dat het delen van gevoelige informatie met landen die technologie gebruiken beperkt kan zijn, een reactie die de steun van minstens een paar Republikeinse wetgevers op Capitol Hill heeft gekregen.

Het compliceren van Huawei heeft echter ook economische voordelen voor de VS, vooral te midden van de oproep van Trump voor een “American First” -benadering van internationale betrekkingen. Het land dat de meeste ontwikkeling van het nieuwe 5G-netwerk vormt, kan het grootste voordeel behalen omdat de volgende golf van technologie en gadgetdiensten wordt gecreëerd.

Dat feit heeft de toon van de Amerikaanse regering ingewikkeld gemaakt dat andere landen Huawei-technologie moeten uitsluiten. Hoewel Japan, Australië en Nieuw-Zeeland hun producten effectief hebben verboden, zijn Europese landen die Huawei-technologie hebben gebruikt als onderdeel van hun bestaande netwerk minder geïnteresseerd in overeenstemming.

Iemand die aan Huawei gewend is, denkt dat de Trump-beheercampagne “grotendeels is mislukt” en gelooft dat nu de VS Trump heeft afgewezen, het het voor landen met de belangrijkste klanten van Huawei, zoals Canada en Duitsland, gemakkelijk maakt om hetzelfde te doen.

“Canada zal Huawei mogelijk maken,” zei de persoon. “Als Groot-Brittannië Huawei volledig blokkeert, zal het heel moeilijk zijn voor Canada. Maar ik denk dat dit ook voor hen de deur opent. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *