Waarom Silicon Valley geobsedeerd is door ‘The Lord of the Rings’

Curl

Toen het marketingtechnologiebedrijf van San Francisco, Fivestars, tegen het einde van 2015 moeite had om geld in te zamelen, gaf Matt Curl, senior vice-president van de bedrijfsvoering, zijn afgevaardigden drie boeken als lezingen om hen te inspireren en te houden van wanhoop.

De drie boeken zijn “The Guild of Rings”, “Two Towers” en “Return of the King”, gezamenlijk “The Lord of the Rings” van J.R.R. Tolkien.

“Er is diepe menselijke waarheid in die boeken geschreven,” zei Curl, die de boeken voor het eerst las toen hij op de middelbare school zat. “Ik zal naar veel van ‘Lord of the Rings’ verwijzen, en ik wil dat ze begrijpen wat ik zeg.”

Curl is een van de grote uitvoerende plots in Silicon Valley die grote fans zijn van ‘The Lord of the Rings’ of LOTR. Deze technici gebruiken de fantasiewereld die door Tolkien is bedacht als een gemeenschappelijke basis, een gedeeld verlangen waarnaar ze kunnen verwijzen om te communiceren en zich tot elkaar te verhouden.

Hoewel het 66 jaar geleden is dat de boeken voor het eerst werden gepubliceerd en meer dan 16 jaar sinds de première van de film “The Return of the King”, de laatste film in de geliefde serie van regisseur Peter Jackson, blijft LOTR fandom in Silicon Valley opzwellen. Van technici is bekend dat ze de stemmen van personages rond hun kantoren nabootsen, geheimen van codenamen projecteren naar dingen in de serie of feesten organiseren met LOTR-thema voor hun vrienden in de industrie.

Facebook AR / VR vice-president Andrew “Boz” Bosworth verwees bijvoorbeeld naar de Galadriel-feeënkoningin in een uitgelekt memo naar haar werknemers, gepubliceerd in januari door The New York Times. Dit is ook niet de eerste verwijzing van Boz naar LOTR. Hij krijgt de bijnaam van de geheime “Sauron-blik” van Facebook-CEO Mark Zuckerberg, een verwijzing naar de hoofdschurk op LOTR. Die blik is gebruikt als inspiratie voor het videobeeld op de Salesforce Tower, de hoogste wolkenkrabber in Silicon Valley en is verlicht met een fel oranje kleur als de Eyes of Sauron, elk van de laatste twee Halloweens.

De beroemde venture capitalist, Peter Thiel, heeft het bedrijf ondertussen een object in LOTR genoemd. Dit omvat een analyse van de opstartgegevens van Palantir Technologies, een geplaveide referentie op LOTR waarmee personages gebeurtenissen in andere delen van de wereld kunnen zien. Dit omvat ook Austin, Texas, de onderneming van Mithril Capital, genoemd naar het wonderbaarlijke lichtgewicht metaal met verrassende kracht. Palmer Luckey, een van de oprichters van Oculus VR, koos dezelfde aanpak toen hij zijn defensie-startup Anduril Industries noemde, vernoemd naar het zwaard dat door het personage Aragorn werd gebruikt.

“Als je kijkt naar een conferentieruimte of bedrijf genaamd [naar LOTR] … wat ze zeggen is:” Het heeft mijn leven echt beïnvloed en de manier waarop ik over dingen denk sterk beïnvloed, “zei Curl. Hij zei dat hij zijn afgevaardigden ook zou kunnen vragen om LOTR te lezen bij zijn nieuwe baan als hoofd van de inkomstenoperaties bij Checkr, een start-up achtergrondcontrole. “En ik denk dat er een verlangen is dat meer mensen het lezen en begrijpen.”

LOTR is een groot probleem voor Alex Farr, CEO van Zammo, een beginner wiens services klanten in staat stellen applicaties te bouwen voor stemassistenten zoals Alexa en Google. Farr vernoemde zijn auto naar de elfsoldaat Legolas en noemde zijn paard naar de tovenaar Gandalf. Hij noemde zijn huis in Marin County ‘Shire’, verwijzend naar het huis van hobbits op LOTR. Hij is ook vaak aanwezig bij en organiseert feesten met een LOTR-thema en dinerevenementen met anderen in de technologie-industrie.

“Dat is gewoon een geweldig verhaal,” zei Farr. “Dit is gewoon een mooi verhaal in welke richting je kunt gaan.”

Voor Alan Cohen, een partner in de DCVC-onderneming, was LOTR aanwezig gedurende zijn technologische carrière. Zijn collega, Matt Ocko, staat er bijvoorbeeld om bekend het kantoor rond te gaan vermomd als Gollum, een wezen dat verslaafd is aan de kwaadaardige magische ring, “één ring”. Deze fandom stelt Cohen en zijn partners in staat om snelle contacten te leggen met potentiële ondernemers die op zoek zijn naar investeerders.

Tijdens zijn eerste gemeenteraadsvergadering met Kentik, een netwerkstartup, droeg Cohen een zwart shirt met de tekst ‘Iemand niet alleen Telnet naar Mordor’, een meme die verwijst naar het netwerkprotocol en de beroemde LOTR-regel over het land van Sauron-schurken.

“Ze glimlachten gewoon en kregen het meteen”, zei Cohen. “Het laat hen begrijpen dat we op hetzelfde vlak zitten.”

Dat shirt betekent dat vergeleken met de invloed van LOTR tijdens Cohens dagen als leidinggevende.

Terwijl hij als vice-president productbeheer en marketing bij Airespace, een netwerkhardwarebedrijf, werkte, maakten Cohen en zijn oprichters begin jaren 2000 LOTR een belangrijk onderdeel van teambuilding. Wanneer de film uitkomt, zal Airespace het hele bedrijf laten kijken.

Airespace gaf ook intern codenamen voor al hun producten en projecten na LOTR. Dit omvatte een kleine draadloze LAN-controller genaamd “Bilbo”, een van de kortste personages in de serie, en toen ze een product van de tweede generatie introduceerden dat groter en beter was, noemden ze het “Aragorn”.

De codenaam werd ook gebruikt toen Airespace overnamegesprekken voerde met Cisco, dat het bedrijf uiteindelijk voor $ 450 miljoen kocht in 2005. Cisco werd “Gondor” genoemd naar een van de mannelijke steden op LOTR, terwijl concurrerende bedrijven de codenaam “Mordor” kregen.

Cohen zei dat LOTR zeer sterk resoneerde met hem en zijn collega’s in Airespace omdat het kleine spelers waren die lange kansen zagen in een zeer competitieve markt. Ze zien zichzelf als hobbit-netwerken, verwijzingen naar de kleinste personages in LOTR, die de moeilijkste taken moeten voltooien.

“Hobbits zijn de kleinste mensen en kunnen de grootste helden zijn,” zei Cohen.

Misschien wel de meest populaire hobbit in de technologie-industrie is Samwise Gamgee. Hoewel Sam een ​​ondergeschikt personage is en zijn belangrijkste doel is om mede-Frodo-hobbits te helpen één ring te vernietigen, biedt hij een van de krachtigste lijnen van de serie, zei Andy Ellis, chief security officer bij Akamai Technologies.

‘Ik kan het niet voor je dragen, maar ik kan je wel dragen,’ zei Sam tegen Frodo voordat hij hem optilde en de berg Doom opging.

“Voor mij is het een echte held,” zei Ellis, die een inscriptie op een ring in Tengwar kon reciteren, een script in LOTR gemaakt door Tolkien. “We vieren geen mensen die elke dag wakker worden en het werk doen dat gedaan moet worden en anderen ondersteunen.”

Toen de LOTR-film begin 2000 verscheen, bevond de technologie-industrie zich op een heel andere plaats dan nu. In die tijd strompelde Silicon Valley uit de dot-com-buste en de hobbits belichaamden in hoge mate de doelen van beginners die diepgewortelde bedrijven probeerden te verstoren.

In de afgelopen paar jaar is Big Tech belasterd en geconfronteerd met wat techlash wordt genoemd. Dit is waarschijnlijk de reden waarom zoveel technologie terugkeert naar LOTR.

“Het is erg verleidelijk om terug te gaan naar dit eenvoudige verhaal van goed en kwaad in plaats van enige dubbelzinnigheid toe te geven waar ze zijn,” zei David Fullerton, chief technology officer voor Stack Overflow en oude LOTR-fans. “Ze willen teruggaan naar de goede oude tijd toen technologie goed was.”

LOTR is echter een paradox voor veel mensen in deze branche. Veel LOTR-technologieliefhebbers die met CNBC spraken, merkten het thema van deze serie op over het belang van harmonie met de natuur, het gevaar van hebzucht en het kwaad van technologie zelf.

Neem bijvoorbeeld Palantir. In LOTR zijn palantir-stenen krachtige hulpmiddelen waarmee personages gebeurtenissen op verre plaatsen kunnen zien, maar wat ze zien is niet altijd betrouwbaar en kan voor hen meer problemen veroorzaken dan ze krijgen. Evenzo wordt Palantir Technologies al jaren bekritiseerd vanwege zijn controversiële technologie, die door het leger en de politie wordt gebruikt voor toezicht.

“Misschien dacht Palantir niet echt na over de bijbehorende connotatie,” zei Ellis. “Maar misschien als je naar het bedrijf en zijn klanten kijkt, is dat waarschijnlijk de juiste naam.”

Een andere belangrijke les die veel leidinggevenden zeggen uit LOTR te halen, is de nadruk op diversiteit. In deze serie wordt de kwade ring alleen vernietigd wanneer mensen, dwergen, elven, hobbits en andere wezens samenwerken om een ​​gemeenschappelijke vijand te verslaan.

“Zonder die eenheid in diversiteit zal de missie zeker falen voordat deze begint. Op die manier kunnen ze het onmogelijke doen, “zei Forrest Bryant, creatief directeur bij Evernote en een fan die boeken las in 2001, net voordat de film uitkwam.

LOTR-spelers zijn echter niet erg divers, merkt Bryant op. Er zijn maar een paar vrouwen en er zijn geen gekleurde mensen. Dat is de overeenkomst die de technologie-industrie, die vaak wordt bekritiseerd omdat ze vrouwen en minderheden uitsluit, liever niet bij de fantasiereeks blijft waar ze van houdt.

En hoewel het vermelden van LOTR een manier kan zijn om snel in contact te komen met anderen in technologie, kan het ook technologiewerkers vervreemden die geen LOTR-nerd zijn, zei Talkdesk Chief Marketing Officer Kathie Johnson, een fan van de serie sinds ze 12 was.

“Toen ik professioneel en op mijn leeftijd opgroeide, was het enige dat als vrouw frustrerend was dat de alliantie een man was,” zei hij.

Omdat technologie steeds meer tegenaanvallen tegenkomt, zeggen technologie-executives dat ze verwachten dat zij en hun collega’s aandacht besteden aan lessen van LOTR.

“Veel technologiemensen zijn meer aangetrokken tot wat de wereld kan dan wat het vandaag is, en ik denk dat boeken zoals LOTR je ogen openen voor wat je je kunt voorstellen,” zei Johnson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *