Xiaomi lanceerde de 5G-vlaggenschip-smartphone omdat deze zijn rijkdom in China wil vergroten

CEO Xiaomi Lei Jun

De Chinese elektronicamaker Xiaomi heeft donderdag zijn nieuwe 5G-vlaggenschip-smartphone onthuld in een poging de terugval in de verkoop op de binnenlandse markt om te keren, zelfs terwijl het bedrijf naar het buitenland blijft pushen waar het recent succes heeft gezien.

De vierde grootste smartphonemaker in de wereld verpakte Mi 10 en Mi 10 Pro tijdens een evenement in Beijing. Beide apparaten zullen beschikbaar zijn in China voordat ze de internationale markt betreden.

Xiaomi gaat door met geplande lanceringen op het hoofdkantoor in Beijing, ondanks voortdurende problemen rond een nieuwe uitbraak van coronavirus die het leven heeft geëist van meer dan 1.000 mensen.

Hoewel sommige bedrijven in China officieel blijven werken na de verlengde Chinese Nieuwjaarsvakantie, werken veel werknemers nog steeds vanuit huis en zijn de volledige operaties niet voortgezet.

Enkele van de belangrijkste specificaties van de Mi 10 en Mi 10 Pro zijn onder meer:

6,67 inch volledig high-definition scherm
Qualcomm Snapdragon 865-processor
Vier camera-instellingen, waaronder één, is een 108 megapixelsensor ontwikkeld met Samsung
Draadloos opladen mogelijk

Mi 10 zal beschikbaar zijn in China op 14 februari vanaf 3.999 yuan ($ 572,60) en Mi 10 Pro op 18 februari vanaf 4.999 yuan.

Xiaomi hoopt dat zijn nieuwe mobiele telefoon zal inspelen op de wens van Chinese consumenten naar 5G-smartphones en zal helpen voorkomen dat rederijen op de binnenlandse markt achteruitgaan.

5G verwijst naar het volgende generatie mobiele netwerk dat supersnelle gegevenssnelheden belooft. Voor consumenten betekent dit snellere contentdownloads en mogelijk een betere game-ervaring op een smartphone. China heeft vorig jaar zijn 5G-netwerk ingeschakeld.

Xiaomi heeft echter geleden op de Chinese smartphonemarkt met apparaatverzendingen met meer dan 21% joj in 2019, volgens IDC. Over het geheel genomen daalde de hele Chinese smartphonemarkt met 7,5% en IDC suggereerde dat consumenten ‘wachten op goedkopere 5G-smartphones’.

Maar voor Xiaomi, die altijd wordt gezien als concurrerend in termen van prijs, kan het nieuwe apparaat het helpen de concurrenten in China te verslaan omdat 5G blijft groeien. Het bedrijf is van plan om dit jaar tien modellen met 5G-mogelijkheden in China uit te brengen.
Internationale impuls

Hoewel Xiaomi onlangs in China worstelde, is Xiaomi wereldwijd veerkrachtig gebleven. Zendingen naar de wereld zullen in 2019 met 5,5% groeien ondanks een daling van de totale markt, volgens IDC.

Xiaomi heeft zijn afhankelijkheid van China verminderd, zodat India nu de grootste technologiemarkt is voor smartphoneverzendingen. Het bedrijf is van plan Mi 10 en Mi 10 Pro op verschillende internationale markten uit te brengen.

Shou Zi Chew, president van internationale financiën en huidige Xiaomi, vertelde CNBC in een recent interview dat Europa nu een grote focus voor het bedrijf is.

“De komende jaren zullen we de nadruk leggen op West-Europa,” zei Shou.

Het bedrijf is de afgelopen jaren uitgebreid naar landen als Spanje en Italië. Internationale expansie kan bedrijven helpen, vooral tijdens de lancering van 5G, die zich in een vroeg stadium bevindt, vertelde een analist aan CNBC.

“Met de 5G-mogelijkheid, als Xiaomi een positief 2020 in China kan handhaven, met buitenlandse markten als motor van groei, kan Xiaomi 2020 hebben, wat zeer voordelig is”, vertelde Mo Jia, een analist bij Canalys, aan CNBC.

Andere binnenlandse Xiaomi-rivalen, zoals Oppo en Vivo, streven echter ook naar vergelijkbare markten en investeren veel in hen, en dat kan een uitdaging zijn.

“Xiaomi moet snel de nieuwste technologie tegen betaalbare prijzen aanbieden en blijven investeren in branding in Europa om het momentum te stabiliseren,” zei Jia.
Coronavirus-effect

De lancering van Xiaomi kwam toen het coronavirus zich bleef verspreiden. Veel Chinese bedrijven zijn lange tijd gesloten en hebben hun plannen uitgesteld.

De Chinese smartphonefabrikant Vivo trok zich bijvoorbeeld terug uit het Mobile World Congress (MWC) waar het een nieuw product lanceerde. MWC, de grootste jaarlijkse vakbeurs voor de mobiele industrie, is gepland van 24-27 februari in Barcelona, ​​maar werd geannuleerd vanwege de angst voor een uitbraak van het coronavirus.

Maar Xiaomi ging door met zijn lancering. Het nodigde geen media uit voor het evenement in Beijing, maar koos ervoor om het uit te zenden. De Chinese regering heeft voorgesteld om geen massabijeenkomst te houden.

“Het leven kan worden beïnvloed door uitbraken van coronavirus, maar we kunnen niet worden verslagen door epidemieën,” zei Lei Jun, CEO van Xiaomi tijdens het evenement, volgens een vertaling van het bedrijf uit zijn opmerkingen in het Mandarijn.

“Met voldoende bescherming moeten we de productie, het onderzoek en de ontwikkeling voortzetten en zo snel mogelijk terugkeren naar ons normale werk. Daarom hebben we besloten om dit online lanceringsevenement te houden. Dit is een heel speciale gebeurtenis, “voegde hij eraan toe.

Coronavirus dat zich snel verspreidt, kan echter de hele smartphonemarkt belasten. IDC schat in het eerste kwartaal van 2020 een daling van 30% op jaarbasis, en zegt dat deze uitbraak een “zwart zwaaneffect” kan hebben.

“De uitbarsting van de corona heeft eind januari gevolgen gehad voor het winkelseizoen voor het Chinese Nieuwjaar en zal naar verwachting ook een negatief effect hebben in de volgende maanden,” zei IDC in een recent rapport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *